Gottfredson Library

The Gottfredson Library – Volume 1

Da det amerikanske forlag Fantagraphics for omkring et år siden meddelte, at man havde opnået licens til at udgive Floyd Gottfredsons klassiske avisstriber i ucensureret form, vakte det stor lykke hos mangt en Disney-nørd. I hvert fald hos undertegnede, der næst efter et komplet Barks-værk altid har drømt om at få Gottfredsons striber udgivet kronologisk i bogform.

Da postbudet for en lille uges tid siden så langt om længe gjorde en ende på ventetiden, blev pakken omgående flået op. Nu skulle de kritiske øjne se, om første bind af ”The Floyd Gottfredson Library” også levede op til forventningerne.

Gottfredson er ingen hr. hvem-som-helst, når det kommer til tegneserier. Tilbage i 1929 var Mickey Mouse blevet så populær en figur på det hvide lærred, at tegneseriedistributøren King Features opfordrede Walt Disney til at producere en daglig Mickey-stribe til aviserne. Denne opgave tilfaldt Ub Iwerks og Win Smith, men efter nogle få måneder forlod de begge Disney-studierne, og Walt måtte se sig om efter en ny tegner. Gottfredson, som på det tidspunkt havde fået job som mellemtegner i Disneys tegnefilmafdeling, fik derfor besked på at hjælpe i et par uger med at tegne avisstriben, indtil der blev fundet en ny mand på posten. Men Gottfredson beholdt jobbet de næste 45 år, hvor han blev fast leverandør af spændende og sjove eventyr med musen i hovedrollen.

Dette første bind i værket ”The Floyd Gottfredson Library” dækker de første to år af den berømte musetegners karriere (januar 1930 til juni 1932). Man ser tydeligt, hvordan Gottfredson undervejs udvikler og udfolder Mickey-figuren, så den traditionelle slapstick-komik fra tegnefilmene ikke længere bliver det bærende element. Nogle af de første striber kan virke en smule primitive, men det er imponerende, hvor hurtigt Gottfredson opfinder en genre, som kombinerer funny animal-figurerne med fortællingen af langstrakte eventyr og drama på stribeform.

Foruden striberne indeholder bogen mere end 60 siders baggrundsmateriale af fineste kvalitet. David Gerstein, som har redigeret bogen, deler rundhåndet ud af sin enorme viden om Gottfredson og de tidlige år med Disney-tegnefilm og serier. Jeg tog mig flere gange i at bladre forbi tegneserierne, blot for at læse de velskrevne artikler. Artikler som på originalsproget heldigvis ikke giver anledning til bekymringer om ”blikkenslagervenner” – CBSV-købere ved, hvad jeg tænker på!

Man er aldrig i tvivl om, at dette virkelig er en udgivelse, som bagmændene har kælet for. De omtrent 80 år gamle striber er alle blevet restaureret og fremstår knivskarpe, og gengivelsen er klasser bedre end fx i ”Den Store Go’e Gamle Mickey Mouse” fra 1986, hvori de fleste af dette binds striber kan læses på dansk.

Skal jeg finde et enkelt hår i suppen, er det måske, at indbindingen er en smule slasket. Det aflange format gør, at ryggen bliver forholdsvis kort, og med 288 sider er det lidt for let at vride bogen ud af facon. Desuden kunne jeg godt have ønsket mig, at bogen var lidt større – Gottfredson gjorde Mickey til en sandt sludrechatol, og den håndskrevne tekst i boblerne bliver i nogle tilfælde meget lille. Omvendt ville det selvsagt have fordyret bogen, og selvom den nuværende pris på under 200 kr. inkl. porto gør den til et røverkøb, kunne man frygte, at en højere pris havde umuliggjort udgivelsen, af hvad der tegner til at blive årtiets Disney-serie.

The Floyd Gottfredson Library vol. 1 – Race to Death Valley
Fantagraphics Books
Udgivet juni 2011
288 sider sort & hvid / farve
26,5 cm x 22 cm indbundet
ISBN: 978-1-60699-441-2

Til december udkommer bind to af serien. I den forbindelse planlægger forlaget en samleboks, indeholdende både bind 1 og 2. Men lad nu være med at vente med at bestille til december – støt op om det fornemme projekt og køb bind 1 nu, og køb så samleboksen til december. Gode tegneserieudgivelser kan man ikke få nok af.

Skriv en kommentar